mardi 22 mai 2012

Monitor více protokolů v jednotném Shell s MultiTail pro Linux

Ať už jsou zodpovědné za server, nebo jen programátor dělá vývoj, budete často více než jeden log, který chcete sledovat ve stejnou dobu. K dispozici je šikovný malý nástroj pro Linux názvem MultiTail, který vám umožní sledovat více protokolů v jednom okně, místo toho, aby více samostatných shell otevřenými okny.

Installation

Nejprve budete muset stáhnout a rozbalit zdrojové kódy pomocí následujícího příkazu. (Všimněte si, že byste se měli přizpůsobit tyto příkazy pro nejnovější verzi, pokud je to nutné)

wget http://www.vanheusden.com/multitail/multitail-5.2.0.tgz

tar xvfz multitail-5.2.0.tgz

Se nyní do adresáře a spustit "make install", jak zkompilovat a nainstalovat aplikaci. Budete muset být spuštěn jako root nainstalovat tuto konkrétní aplikaci, nebo stačí použít sudo, jak je uvedeno:

CD multitail-5.2.0

sudo make install

V tuto chvíli je to kompletně nainstalován a lze jej používat každý uživatel. Výchozí umístění instalace je / usr / bin / multitail

Usage

Můžete sloučit záznamy na horizontálně rozdělené okno pomocí příkazu-i před každým logfile. To je velmi užitečné, pokud nemáte mnoho místa nebo řádky v souboru jsou velmi dlouhé.

multitail-i-i error_log accessjog

image

Můžete dokonce použít-l příkazu zobrazit výstup příkazu, jako je ping a trace. To by také vám umožní používat skripty, které mohou odstraňovat výstup, který nechcete ... Často si jen chcete vidět některé řádky v souboru, jako jsou chyby.

multitail-l "ping www.howtogeek.com"-l "ping blogs.howtogeek.com"

Existuje spousta jiných možností, které nechám jako domácí úkol. Můžete měnit barevná schémata, rozdělení vertikálně i horizontálně, nebo dokonce zobrazit statistiky o situaci.

Můžete se podívat na Příklady stránku na multitail domovskou stránku, nebo použijte volbu-help vidět obří seznam možností.

Stáhnout MultiTail z vanheusden.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire