samedi 16 juin 2012

Budování nového počítače - Část 3: jeho nastavení

Takže jste vybral části, které chcete, A dát dohromady počítač... Takže teď musíme moc ji a začít nastavovat věci. Jistě, můžete si nainstalovat drop CD do mechaniky, ale budete mít větší štěstí, pokud si zkontrolovat nastavení BIOSu a pár nějaké testy první, z nichž oba probereme zde.

Pokud pravomoci počítače na prvním místě, budete vyzváni k hit vstupte do nastavení (obvykle klávesou Delete). Nastavení najdete zde bude pro každou desku a verzi systému BIOS, takže se budu snažit být poněkud obecně při vysvětlování z dostupných možností. Pokud si nejste jisti, otevřete si manuál nebo zeptejte se na našem fóru.

Nastavení systému BIOS Možnosti

Někteří lidé by mohli být připravení poukázat na to, že si můžete likely nainstalovat operační systém s výchozí nastavení BIOS, ale myslím, že je to nejlepší pochopit, důležité volby a nastavení je správně dříve, než budete dělat něco jiného. (Poznámka: Pokud Flash BIOS na novější verzi, nastavení často zničen a vy budete muset předělat je)

Na první obrazovce se obvykle umožňuje nastavit hodiny na správný čas, stejně jako zakázat disketové mechaniky (Pozn. Legacy disketa je zakázáno níže).

image

Systémové informace obrazovka vám ukáže aktuální verzi systému BIOS (o tom více později), a můžete si ověřit, že CPU a paměť jsou detekovány správně. Pokud se vám nezobrazí správná čísla tady, je třeba ověřit, zda jste nainstalovali paměť správně. (Přečtěte si manuál v případě potřeby)

Konfigurace SATA Displej má možnost, která je kriticky důležité: Chcete SATA fungovat jako IDE nebo AHCI?

Zde je to, co potřebujete vědět:

  • AHCI režim umožňuje počítači používat více pokročilých funkcí SATA, a dá vám lepší výkon.
  • Windows XP nativně nepodporuje SATA režimu. Je nutné buď vytvořit skluzu přenášeno instalační disk nebo použití IDE režimu zde pro instalaci.
  • Windows Vista nebo aktuální verze Linux bude dokonale fungovat v režimu AHCI.
  • Poznámka: Instalujete-li v režimu IDE a chcete přejít do režimu ACHI, měli byste se řídit tyto pokyny.

Měli byste také zkontrolujte, zda váš pevný disk a CD / DVD mechaniky jsou detekovány správně. Tato obrazovka se bude lišit v závislosti na systému BIOS ... v mém to bylo v nastavení AHCI. V případě, že disky nejsou správně rozpoznán, zkontrolujte, zda jste nainstalovali správně.

Nastavení USB obrazovka vám umožní vypnutí / zapnutí USB ... důležité nastavení je, že USB režim by měl být nastaven na použití HiSpeed ​​(480Mbps), který je obvykle výchozí nastavení tak jako tak.

Tam je obvykle také obrazovku, která vám umožní udělat pár důležitých věcí ... Například zákaz sériových portů nebo pravidelné IDE řadič. Doporučuji zakázat porty, které nepoužíváte, aby Windows načítání nepotřebných ovladačů pro hardware, které nepoužíváte.

Power Management obrazovky si budete moci zvolit možnosti řízení spotřeby. Pokud používáte systém Windows Vista, budete chtít, aby se ujistil, ACPI 2.0, je povoleno.

A na obrazovce nastavení APM můžete nastavit několik dalších důležitých možností:

Zde je to, co potřebujete vědět:

  • Pokud chcete mít možnost probudit počítač z režimu spánku pomocí myši nebo klávesnice USB, měli byste povolit tuto možnost.
  • Chcete-li, restartování počítače automaticky po výpadku proudu, nastavte "Restore o ztrátě napájení AC" možnost volby.
  • Pokud váš BIOS "Wake on LAN" funkce byste se měli rozhodnout, zda povolit nebo zakázat ... Někdy což mu způsobí, že počítač probudit, když se to nečekal.

Vaše základní deska má pravděpodobně Hardware monitor, kde si můžete prohlédnout podrobné informace o teplotách, napětí, a dokonce i otáčky ventilátoru.

Zaváděcí část je také velmi důležitá: Chceš se ujistěte se, že nastavení CD / DVD jako první spouštěcí zařízení, takže můžete snadno bootování z instalačního disku. Můžete si také vybrat vyměnitelných zařízení zde, pokud chcete spustit z USB flash disku.

Poznámka: Po dokončení instalace je zcela můžete nastavit disk jako první spouštěcí zařízení k urychlení startu.

Můžete si také vybrat, zda chcete rychlý boot, NumLock a zda je ve výchozím nastavení. Pokud vytváříte v počítači, který nebude mít klávesnici připojené (jako server), možná budete chtít vypnout "Wait For F1-li chyba", která umožní spustit počítač iv případě, že je o chybě klávesnice.

Most základní desky bude mít výkon systému a pokročilé nastavení obrazovky chipset, kde si můžete nastavit různé možnosti přetaktování scénáře, které by mohly pokrýt v budoucnu článku, ale nyní byste měli asi nechat vše nastaveno na Auto a opravdu sahat na nastavení.

Konečně, tam je obvykle v sekci Bezpečnost a spouštění, které vám umožní nastavit heslo správce nebo heslo uživatele.

Obvykle můžete nastavit jedno heslo pro zamezení přístupu k systému BIOS a další, aby se zabránilo zavedení systému bez hesla. Je velmi důležité se ujistit, že pokud nechcete použít, nemusíte zapomenete heslo, protože je to většinou Royal Pain jej resetovat.

Poznámka: Pokud se vyskytnou nějaké další nastavení systému BIOS, kterou považují za důležité, nebojte se o nich v komentáři.

Aktualizace BIOSu vašeho

V závislosti na hardware, který jste nainstalovali do svého počítače, možná budete muset aktualizovat BIOS na základní desce, než to bude fungovat správně. (Například, počítač jsem stavěl minulý rok nebyl správně podporovat nové Core 2 Duo procesor, až poté, co jsem zazářil s nejnovější verzí BIOSu)

Obecně platí, že nejlepší je být spuštěn na nejnovější verzi systému BIOS, zejména jste-li koupi desky, která byla sedí na polici na chvíli. Měli byste zkontrolovat webové stránky výrobce na nové verze BIOSu (Pamatujte si, kde jsme zaznamenali starší verzi). Ujistěte se, že si správnou verzi pro Vaši základní desku!

Bohužel nemohu dát na specifika přesně, jak BIOS, protože to bude pro každý základní desky. Je velmi důležité zkontrolovat, zda v kapitole manuál k základní desce a postupujte přesně podle návodu.

Některé základní desky mohou mít Flash nástroj postavený na obrazovce systému BIOS, který vám umožní aktualizovat BIOS ze souboru uloženého ve flash disk:

Jiní mohou mít software, který můžete použít ve Windows Poté, co jste už dostali vše, co nainstalován:

Stále jiní mohou vyžadovat bootovat z diskety, bootovací CD, Nebo USB flash disku, které se spouští nějakou verzi DOSu nebo FreeDOS. Pokud je to váš případ, a budete potřebovat nějakou pomoc, ujistěte se, že zanechat po více než na našem fóru.

Důležité: Ujistěte se, že se budete řídit pokyny výrobce při aktualizaci systému BIOS. Já jsem neměl špatný BIOS update na mnoho let ... ale pokud se to stane základní desku by pravděpodobně je třeba vyměnit. Nejdůležitější věc, aby se zabránilo problémům, je není moc v systému během aktualizace systému BIOS.

Testování počítače před instalací

Nyní, když jste nastavit všechny možnosti BIOS, je to dobrý nápad otestovat počítač ujistit, že všechno funguje správně. Poslední věc, kterou chcete udělat, je nainstalovat Windows a používat ho na týden, jen aby zjistil, že máte špatnou kartu Memory Stick působit nejrůznější problémy.

Existuje několik možností pro testování ... Vždy používám Ubuntu Live CD vyzkoušet počítač jako první, protože si můžete rychle spustit a vyzkoušet obecné pracovní činnosti na počítači:

Například, během několika minut po uvedení počítače dohromady a nastavení BIOSu, byl jsem on-line:

Jediný problém s použitím Live CD je to, že nebudete testování pevného disku ve všech ... ale je to stále stojí test a to je skvělé, že v novém počítači on-line téměř okamžitě.

Ultimate Boot CD

Existuje také řada spuštění CD, které si můžete stáhnout, které obsahují testovací nástroje. Pokud máte oblíbenou, tak se ujistěte, dejte nám vědět v komentářích, v opačném případě můžete vždy použít Ultimate Boot CD, Který obsahuje desítky testování nástrojů, které můžete použít.

Jakmile spustíte systém z CD, budete vyzváni, téměř okamžitě se v nabídce nástrojů.

Pokud se podíváte do základní desky nástroje, najdete paměťových testech části, kde si můžete vybrat z řady paměťových testech.

Vřele doporučuji alespoň spuštění testu paměti, protože problémy s RAM může být velmi složité určit později, a může způsobit vše z poškozených souborů na celý systém se zhroutí. Je lepší vědět, že máte problém hned, než ztrácet nespočetné hodiny odstraňování problémů, které se dočká paměti spojené.

Najdete zde také testy CPU a pevný disk testy, i když jsem si vás upozornit, že většina z obecných testů pevného disku nebude pracovat pro SATA disky. Je tu mnohem více možností prohlédnout, pokud chcete.

Všimněte si, že jsem nutně doporučení této bootovací CD na úkor jiných, je to jen ten, který jsem nejvíce znát. Doufejme, že naši čtenáři budou velké navrhnout nějaké dobré před instalací testovacích nástrojů v komentáři.

Nejlepší test

Instalace Windows na vašem počítači je nejlepší test, jak dobře všechno běží, což je to, co probereme v dalším článku. Byl jsem původně šel, aby se pokusila pokrýt, že i zde, ale je to opravdu zaslouží článek sám o sobě.

Zůstaňte naladěni na další článek!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire